Een eigen munt en nieuwe economie in het Noorden

Door Niels Bosman van Stichting de Munterij

In het Noorden van Nederland is de noodzaak voor een andere economie groot. We kampen met de lasten van aardbevingsschade en zien de lusten van aardgaswinning nauwelijks terug. De lusten vloeien letterlijk de regio uit, terwijl we wel opgezadeld worden met kapotte woningen, weinig werkgelegenheid, krimp en beperkte voorzieningen. Daardoor staan veel mensen volledig buitenspel, terwijl ze heel graag zouden meedoen. Dat kunnen we ook anders organiseren!

Een meer zelfredzame, circulaire en inclusieve economie voor de hele regio. Voor Groningen en het Noorden hebben we met de Stichting de Munterij in 2016 een circulaire lokale digitale munt ontwikkeld: de Groninger Gulden. Een munt die circuleert tussen duurzame lokale ondernemers, bewoners en lokale organisaties. Een munt die zorgt dat duurzame inclusieve ontwikkelingen gestimuleerd worden en de opbrengsten in de regio blijven. Een alternatief voor de huidige financiële sector. Een betaalmiddel naast en complementair aan de euro.

In 2018 hebben we daar een regionale marktplaats aan toegevoegd voor lokale inclusieve ondernemers in de regio. We staan nog in de kinderschoenen, maar de eerste lokale ondernemers hebben zich aangemeld. Dit platform, de Grote Markt is een vind-, markt- en community-plaats voor lokale ondernemers. Het gaat om tastbare producten en diensten.

Met de Groninger Gulden en het Grote Markt-platform bieden we een alternatief aan voor de financiële en reële economie. Een economie die meer gericht is op meedoen, duurzaamheid, innovatie en solidariteit. Op het platform de Grote Markt kan iedereen vrijblijvend aanmelden om mee te doen aan deze inclusieve, circulaire en meer zelfredzame economie in het Noorden.

Vind ons op facebook, twitter, linkedin


In de rubriek “Initiatieven aan het woord”  geven we initiatieven een podium om hun oplossingen en transformatieve praktijken naar voren te brengen. Wil jij ook een stuk schrijven? Neem contact op!

Deel deze pagina