Organiseer evenement

Leuk dat je een evenement wilt organiseren! Je kunt je activiteit aanmelden door op onderstaande knop te drukken. Hieronder vind je ook enkele tips en we zijn bezig een media toolkit te verzamelen om je te helpen een super tof evenement neer te zetten.

Hieronder wat tips en veel voorkomende vragen (klik om uit te vouwen):

Financiering

We zouden het heel graag willen, maar dan zouden we voor dit festival een enorme organisatie moeten oprichten. En het past ook niet bij ons uitgangspunt dat er op lokaal niveau al veel gebeurt en daar tot zijn/haar recht komt.

Het zijn de lokale initiatieven die we op één dag in de schijnwerpers willen zetten. Wij zorgen voor een website waar je jezelf op de kaart kunt zetten en zoeken contact met nationale media. Jullie organiseren een evenement om publiek te verbinden met datgene waar jullie hart altijd al sneller van ging kloppen en brengen dat lokaal onder de aandacht. En zo maken we er samen een mooie dag van!

Category: Financiering

De leukste feesten zijn gratis dus alle evenementen van het Alternatieve Finance Festival zouden we het liefst voor een breed publiek toegankelijk maken. Het is wel verstandig om deelnemers te wijzen op kosten die ze eventueel moeten maken om bij het evenement te komen, denk dan aan parkeerkosten. En het is goed om te melden hoe je omgaat met kosten van bijvoorbeeld consumpties. Of mogen mensen hun eigen consumpties meenemen?

Soms is het ook logisch om een kleine bijdrage aan je publiek te vragen als je je zichtbaar kosten hebt, bijvoorbeeld voor een kunstenaar of artiest. Houd wel je prijzen laag en geef in de uitnodiging ook duidelijk aan dat je een bijdrage vraagt voor (een deel van) het programma! Als mensen niet kunnen pinnen, vermeldt het dan ook om teleurstellingen te voorkomen.

Een vrijwillige bijdrage vragen aan je publiek kan wel, maar blijf hier terughoudend mee. Een grote nadruk op euro’s past ook niet bij het centrale thema. Veel sterker is het als we laten zien dat we met andere waarden kunnen werken!

Als je toch kosten denkt te moeten maken, kijk dan eens of je kunt samenwerken met andere organisaties. Is er bijvoorbeeld food sharing bij jou in de buurt? Er zijn groepen en restaurants die eten redden dat door supermarkten wordt weggegooid, misschien willen zij jouw evenement wel cateren. Of kun je een locatie regelen in samenwerking met een organisatie die jou een warm hart toedraagt (en andersom!).

Category: Financiering

Ideeën

Ja, jullie kunnen zelf aan de slag met een evenement dat past bij het thema Alternatieven voor ons Financiële systeem.

Er zijn vijf uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden:

 1. We willen graag een podium geven aan al die ideeën en initiatieven die al worden ontwikkeld vanuit het principe: “People Who Say It Cannot Be Done Should Not Interrupt Those Who Are Doing It”.  Het festival stelt de doeners centraal. Burgerinitiatieven, verenigingen en stichtingen die op lokaal niveau met alternatieven aan de slag zijn of dat graag willen gaan doen.
 2. Denk mondiaal, doe lokaal. Het festival moedigt iedereen aan de verbinding te zoeken tussen het lokale initiatief en mondiale economische thema’s. De vele alternatieven verrijken ons denken en maken de economie robuuster.
  Het festival promoot de diversiteit en we vinden het leuk als lokale initiatieven gaan samenwerken aan evenementen.
 3. We kunnen veel leren van experimenten, alle soorten experimenten zijn welkom. Het festival spreekt geen voorkeur uit voor alternatief geld, of ruileconomieën of andere experimenten; het gaat om het zichtbaar maken wat er op lokaal niveau is.
 4. We maken er een feest van. Het festival is feestelijk, hoewel de aanleiding serieus is, willen we iedereen aanmoedigen om te laten zien dat de alternatieven leuk en aantrekkelijk zijn. Optredens en muziek kunnen zeker onderdeel zijn van lokale programmering. Het festival is respectvol, geweldloos en feestelijk!
 5. Het evenement is ook een paar dingen niet:
  – Het is geen verkooppraatje van een lokale (assurantie-) tussenpersoon
  – Het is gaat niet over beleggingen, speculatieve producten of ICO’s
  – Het is geen ‘greenwash’ actie van een bankkantoor
  – Het adviseert mensen niet om iets aan te schaffen
  – Het is niet gewelddadig en er worden geen vernielingen aangericht
Category: Ideeën

Er zijn allerlei verschillende evenementen mogelijk: misschien wil je een gastles, workshop of lezing houden, een markt organiseren met de deelnemers van je lokale munt of ruilsysteem, een wandel- of fietstocht doen door je gemeente, een ludieke of symbolische actie opzetten zoals Free Money Day, een ruilbijeenkomst organiseren in jouw buurt, gaan picknicken voor een bankfiliaal, of wat je ook maar wilt!

Het allerbelangrijkste voor het organiseren van een mooi evenement: doe iets wat je zelf leuk vindt en wat je zelf interesseert. Maak een feestje waar je zelf heel graag naartoe zou willen. De leukste evenementen zijn gezellig en feestelijk. Natuurlijk mogen de deelnemers iets opsteken van jullie evenement, maar let er wel goed op dat iedereen mee kan doen, ook als ze nog niet zoveel – of zelfs helemaal niets – afweten van het financiële systeem. Is dat niet helemaal mogelijk, dan is het handig om in de aankondiging van je evenement te laten weten welke voorkennis nodig is om deel te nemen.

Sommige mensen voelen zich het meest thuis op kleine, intieme feestjes, maar een groter evenement past ook prima binnen het AFF. Hoe groot je feest wordt, hangt af van jullie eigen mogelijkheden. Denk dan aan de volgende vragen:

 1. Kun je veel vrijwilligers bij elkaar krijgen?
 2. Is er meer geld nodig, of een grotere locatie en kun je dat zelf organiseren?

Hoe groot of klein of een evenement is, hangt ook af van het soort evenement: een wandeling of picknick is het best te genieten als de groep beperkt blijft tot twintig personen. Een muziekfestival kan uiteraard wel meer bezoekers verwachten.

Category: Ideeën

We vinden het heel belangrijk dat veel en diverse alternatieven een goed platform krijgen. Dat betekent ook dat we willen voorkomen dat er evenementen op de kaart komen die niet passen bij het festival en het streven naar een rechtvaardige, duurzame en dienstbare financiële sectoren. Voordat de aangemelde evenementen op de kaart worden gezet, bekijken we ze dan ook en bij twijfel nemen we contact op.

In naar verwachting de meeste gevallen plaatsen we je evenement gewoon op de kaart. Zie ook de andere kopjes in deze rubriek. We kijken echter zeer kritisch als er in het pand van een financiële adviseur een workshop wordt gegeven onder de titel “hoe stel jij je pensioen veilig?”. Het kan goed zijn dat dit evenement niet wordt opgenomen op de kaart.

Heb je vragen over jouw evenement? Dan kun je altijd contact opnemen via het contactformulier.

Category: Ideeën

Het AFF is een driedaags festival dat plaatsvindt op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september. Je mag zelf kiezen welk van deze data je iets wilt organiseren. Wel is het goed om te weten dat we op 16 september ook een landelijk evenement organiseren.

Bij voorkeur organiseer je dus iets op een van deze drie dagen, dat zijn de data die wij in alle communicatie over het festival gebruiken. Mocht het zo zijn dat deze data écht niet handig zijn voor wat jij wilt organiseren, omdat het bijvoorbeeld doordeweeks moet (zoals workshops in het onderwijs of op je werk) of misschien wil je wel meerdere dingen doen, kies dan de week voorafgaand (dus de week van 10 september). Geef in de beschrijving van je evenement en je eigen communicatie erover naar je publiek duidelijk aan om welke datum het gaat!

Category: Ideeën

Publiciteit

Ga er vanuit dat de meeste mensen naar een feestje bij hen in de buurt gaan, dus richt je vooral op mensen die niet al te ver van je evenement wonen. Een paar ideeën werken meestal vrij goed:

 • Maak zelf een leuke poster, die je kunt ophangen op zichtbare plaatsen (supermarkten, buurtcentra, scholen, bibliotheken, winkels, cafés, verzorgingshuizen, kinderopvang, …). Hang ‘m dan op zoveel mogelijk plaatsen rond je feest op.
 • Maak een aansprekend persbericht en stuur dat naar huis-aan-huisbladen. Vaak hebben die een website waar je zelf je persbericht kunt uploaden. Dan staat je bericht op hun website, maar kijk niet gek op als deze plaatselijke media in hun gedrukte kranten ook nog aandacht besteden aan je feest. Mocht je journalisten zelf kennen: bel ze op en vraag of ze een stuk over je evenement willen schrijven. Uiteraard kun je daarbij vermelden dat het een landelijk festival is. Wij gaan ook proberen een aantal landelijke media (kranten, radio en tv) te benaderen voor dit idee.
 • Je kunt ook gewoon de buurt ingaan en flyers verspreiden. Dit kost wel meer geld (drukwerk) en leidt ook tot extra verspilling van papier, ga er dus slim mee om.
 • Ontwikkel een website, of een bericht op de website die jullie al hebben. mensen die je poster of flyer hebben gezien, willen daar vaak nog wat meer over weten. Vaak beslissen ze pas vlak van tevoren of ze naar een feest gaan, bijvoorbeeld als ze een leuk uitje bedenken voor het weekend. Zorg er daarom voor dat je online goed te vinden bent. Of begin een pagina (en een evenement) op Facebook.
 • Mocht je wat geld te besteden hebben voor je feest, dan kun je ook adverteren via Facebook. Voor een paar tientjes kun je berichten laten plaatsen op de Facebookpagina’s van mensen die je graag wil uitnodigen voor je evenement.
 • Je hoeft je niet tot je eigen Facebookpagina te beperken: wijkcomités, vrijwilligersorganisaties en allerlei andere clubs waarvan je denkt dat ze mogelijke gasten voor je evenement kennen, hebben vaak ook Facebookpagina. Daar kun je ook berichten op plaatsen.
 • Afhankelijk van het soort evenement dat je organiseert, kun je ook contact opnemen met de gemeente (en misschien moet dat ook al als je een vergunning nodig hebt). Ook vinden lokale politieke partijen het weer interessant en nemen ze nog wat publiek mee?
 • Gebruik een publiekstrekker. Ken je toevallig een lokale “beroemdheid” die zijn of haar naam aan jullie evenement wil verbinden? Maak daar zeker gebruik van om meer aandacht te krijgen in de lokale media. Ook op posters werkt dit vrij goed. Misschien wil de burgemeester jullie evenement wel openen?
Category: Publiciteit

Load More

Deel deze pagina