Klimaatdividend geeft iedereen een aandeel in de energietransitie

Milieudefensie brengt tijdens het slotdebat van het symposium op zondag 16 september 2018 in Utrecht een voorstel in over Klimaatdividend. “Klimaatdividend geeft iedereen een aandeel in de energietransitie”, aldus  Milieudefensie.

In een ambitieus klimaatbeleid betaalt iedereen voor CO2-vervuiling.

Wanneer de opbrengst wordt geïnvesteerd in klimaatoplossingen die ook de ongelijkheid in de samenleving verkleinen, ontstaat het brede draagvlak dat nodig is voor effectief klimaatbeleid. Ons voorstel voor een Klimaatdividend combineert deze aspecten:

  • Voer een CO2-belasting op fossiele brandstoffen in, zodat iedereen gaat betalen voor klimaatvervuiling.
  • Geef van de opbrengst €1.000,- per jaar als dividend terug aan huishoudens. Als jaarlijkse ‘klimaatbonus’, via een Wijkverbeteringsfonds dat de verduurzaming van de woningvoorraad versnelt, of als combinatie van beiden. Dat compenseert negatieve inkomenseffecten, vergroot het draagvlak en stimuleert verduurzaming.
  • Breng een ander deel van de opbrengst onder in een Groen Industriefonds. Dat helpt productiebedrijven te verduurzamen en stimuleert bedrijven die aan klimaatoplossingen werken. En het jaagt het scheppen van nieuwe groene banen aan, die verdwijnende fossiele banen moeten vervangen.

Milieudefensie roept onderzoekers, beleidsmakers en politiek op om de onderdelen van ons klimaatdividendplan in samenhang te bespreken.

Lees het hele voorstel van Milieudefensie hier.

Deel deze pagina