De Ziel moet terug in de economie.

Het verhaal van ‘de Geefeconomie’ door de ogen van Robbert en Petra.

Ga geven, dat is het motto van Robbert Vesseurs en Petra Smolders. In 2011 begon zijn verhaal. Robbert werkte bij de Triodos bank als beleggingsadviseur, een goede baan die dik verdiende. Toch vroeg hij zichzelf steeds meer af wat ons geld systeem allemaal met mensen doet. Adem Smith leerde hem nog dat ‘Greed is good’ , maar hij twijfelde daar allang aan.

In december 2011 gaf hij zijn baan op om te ervaren wat het leven zonder geld betekent. Al vrij snel werd Petra in 2012 door zijn verhaal getriggerd. Zij ontmoeten elkaar en vanaf het eerste moment zorgde de geweldige klik tussen hen ervoor dat ze de reis met zijn tweeën voorzetten. Een moedige stap om je huis te verkopen en al je zekerheden vaarwel te zeggen en als nomaden te gaan leven. Toch lukte het hen. Door een blog en de verhalen die zij onderweg vertelden werden zij door velen onderweg gesteund.

Gaande weg werden hun ideeën over de geefeconomie duidelijker. Het grootste manco van onze economie is volgens hen dat we geld gelijk stellen aan waarde, daardoor komen we ver af te staan wat werkelijk van waarde is. Het feit dat geld geen verzadigingspunt kent, zoals een fiets, een brood of een bank( om op te zitten) betekent dat we oneindige groei na streven en dat maakt de werkelijke waarde van dingen en de wereld kapot. We weten geen maat meer te houden. We verliezen ons hart. De betekenis van leven zit hem in wat je de wereld geeft. Willen geven, doorgeven en laten stromen. Dat is onze eigenlijke natuur.

Robbert en Petra hebben door hun leefwijze aan den lijve ondervonden wat het betekent om te leven in een geefeconomie. Er was ook een spanningsveld; het gevoel van egoïst of parasiet en daartegenover het gevoel van “in verbinding zijn” – met de ander en de natuur. Beiden zijn niet tegen geld, maar wel wat het met de mensen en de wereld doet.

In middels zijn Petra en Robbert vijf jaar verder en ze hebben een pracht van een dochter. Hun idealen zijn verder uitgekristalliseerd. Ze hebben de ‘Stichting Geefeconomie’ opgericht en hebben daarmee heldere en concrete keuzes gemaakt hoe de Geefeconomie volgens hen er verder uit kan gaan zien. Met een gift en andere ondersteuning hebben ze een woonboerderij in Gelderland kunnen betrekken.

De woonboerderij staat op een stuk grond van ongeveer een hectare dat op dit moment nog onontgonnen gebied is, op de voortuin en een aantal fruitbomen na. De uitdaging en uitnodiging is om hier in de komende tijd een permacultuur / natuurtuin van te maken. Een deel van de tuin zal openbaar worden (met een pluktuin, een buitenbieb,  picknicktafels en ontmoetingsbankjes) en een deel zal meer privé zijn voor de bewoners en gasten van De Stroom. In het privégedeelte zal een moestuin worden aangelegd, waarvan de opbrengst gebruikt al worden voor de gasten in De Stroom, maar er  zal ook gedeeld worden met buurtgenoten en passanten.

In een geefeconomie staat samen bouwen, onvoorwaardelijk geven en delen, je talenten inzetten en nieuwe ervaringen opdoen centraal. Dit betekent dat Petra en Robbert graag met anderen het huis en de tuin verder willen ontwikkelen. Verder willen ze graag samen met anderen nog meer plannen maken… ruimte genoeg! De plek nodigt uit om te komen en vooral om te ontmoeten. Om de Geefeconomie te ervaren en te voelen. En plek waar van alles kan gebeuren, kampvuursessies, schrijfworkshops, retraites en heidagen.

Robbert en Petra n zijn enkel faciliterend, zij nodigen je uit om gebruik te maken van De Stroom en mooie dingen te organiseren, en deel te nemen aan de Geefeconomie. Om op de hoogte te blijven van wat er allemaal gebeurt in De Stroom kun je Geefeconomie ook volgen op Facebook en Instagram.

Tijdens het AFF geven Robbert en Petra een interactieve lezing over hun levensvisie. Zie de festivalkaart (op 15 september in Nederhemert Zuid – vlakbij Den Bosch)

Deel deze pagina