16 september 2018 – centraal

Bovenop het goedgevulde grassroots programma rondom 15 september organiseren we in samenwerking met onze partners een mooi centraal dagprogramma op zondag 16 september! Dit vindt plaats in het prachtige Academiegebouw (Domplein 29) in Utrecht. Het is binnen 15 minuten te lopen vanaf Utrecht CS.
Je kunt voor slechts 20,- euro de hele dag bij dit inspirerende programma aanwezig zijn!

Het wordt een dag vol discussies en workshops over de link tussen de financiële sector en maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan: milieu, democratie en ongelijkheid, geldcreatie en complementaire munten. We evalueren de stand van zaken 10 jaar na het uitbreken van de crisis en welke oplossingen we nu kunnen en moeten uitvoeren.

Keynote

Keynote spreker Saskia Sassen is zojuist komen te vervallen. We laten haar wel in de bijeenkomst live of via een video aan het woord en gaan met Ewald Engelen, Miriam Vander Stichele en Paul Tang een ochtendprogramma aanvullen. Centraal thema is wel rondom het boek van Sassen – Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy (Harvard University Press 2014) is vertaald in 18 talen, waaronder Nederlands (Uitstoting: brutaliteit en complexiteit in de wereldeconomie). In het boek geeft Sassen stevige kritiek op kapitalisme en geeft ze ons een inzicht in de economie van de eenentwintigste eeuw. Ze ontmaskert het systeem met zijn verwoestende gevolgen, zelfs voor hen die denken dat ze niet kwetsbaar zijn. En ze toont aan dat de moderne kennis en technologie systematisch wordt gebruikt om wreedheden te plegen tegen de meest kwetsbaren in de samenleving en het ecologisch systeem.

Servant not master, less financialisation

Het programma

De dag staat in het teken van de financiële sector en hoe deze weer in dienst kan komen te staan van de samenleving in plaats van andersom. Het slotdebat met de vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers uit de financiële sector en politici wordt gemodereerd door journalist Thomas Bollen (Follow The Money).

   

Inloop en registratie start vanaf 9:15.

10.00 Welkom & keynotespreker: Saskia Sassen (Engelstalig)
Thema: finance as servant, not master; less financialisation
10.45 Eerste reactie op de keynote lezing door Ewald Engelen. Gevolgd door gesprek tussen Saskia Sassen en Ewald Engelen
11.15 Korte pauze
11.30 Eerste ronde workshops (zie beschrijving workshops)
12.30 Lunch & lecture performance
13.30 Tweede ronde workshops (zie beschrijving workshops)
14.30 Cabaret George van Houts

“Sinds 2012 ben ik als theatermaker een reis begonnen door onze financiële geschiedenis en onderweg van de ene in de andere verbijstering gevallen. We hebben een monster gebaard: er is een harde revolutie nodig om dat financiële- en bankenmonster de zeven koppen af te slaan want het zal uit zichzelf geen euthanasieverklaring tekenen.
Bijeenkomsten als deze? Daar lacht het monster meewarig om….”

15.00 Korte pauze
15.15 Slotdebat over zes thema’s: democratie, geldschepping, milieu, ongelijkheid, belastingen, en arbeid.
met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, financiële sector/banken, en politici.
16.45 – 17.00 Afsluiting

Na afronding van het officiële programma ben je van harte uitgenodigd op de gezellige borrel, aangeboden door Our New Economy.

Lunchperformance

Er is tijdens de lunch gelegenheid om  deel te nemen aan een lecture performance van Mia Kernel. Mia Kernel is een kunstenaars-identiteit en art-service praktijk. In deze lecture performance – die het midden houdt tussen een lezing en een performance – wordt het het idee van ‘art as a service’, de ruimte tussen kunst en werk en de rollen van ‘servant’ en ‘master verkend

Beschrijving van de Workshops

Er zijn twee workshop rondes en per ronde kun je kiezen uit vier of vijf workshops. Lees de beschrijving hieronder en geef op je ticket aan welke workshops je graag wil volgen. Nb. er bestaat altijd kleine kans dat er op het laatst enkele wijzigingen optreden, we zullen dat op de dag zelf aangeven en de gelegenheid te geven om te wijzigen.

De eerste workshopronde:

1 – Nieuw materiaal Zwarte Zwanen over de pensioenwereld. Door Cees Grimbergen
Dagelijks dragen Nederlanders verplicht 85 miljoen euro pensioenpremie af. MAX-journalisten haalden misstanden in de pensioenindustrie boven water.
Zwarte Zwanen toonde aan:
– hoe Wall Street-bank Goldman Sachs vrijuit ging na fraude met miljarden van Pensioenfonds Vervoer.
– hoe De Nederlandsche Bank dat gesjoemel in de doofpot stopte.
– dat pensioenbeleggers een groot deel van de beleggingswinst in eigen zak steken en bij verliezen de pensioenpremiebetalers laten dokken
– dat gouden handdrukken van miljoenen gebruikelijk zijn in de pensioenwereld.
– hoe pensioenfonds PMT peperdure advocaten op een 82-jarige weduwe afstuurt om haar rechtmatige pensioen af te nemen.
– hoe de pensioenfondsen ABP en PFZW voor hoog rendement het Nederlandse krantenconcern PCM leegroofden.Het zijn slechts enkele feiten uit meer dan zes uur televisie.
Dit voorjaar zond MAX daarop het Nationaal Pensioendebat uit waarin het MAX Pensioenmanifest werd gepresenteerd. Dat pleit voor een simpeler, eerlijker en goedkoper pensioenstelsel. Het is inmiddels 91.000 keer getekend. Cees Grimbergen vertelt in de workshop over de totstandkoming van Zwarte Zwanen. Ook laat hij fragmenten zien.
2 – Wat kun jij doen? Door New Financial Forum.

Hoe verhouden werken aan vernieuwing van het financieel-economisch stelsel en werken aan jezelf zich voor jou tot elkaar? Hoe staat het eigenlijk met je eigen kracht, talenten en mogelijkheden om van daaruit een positieve bijdrage te leveren aan het geheel?

Je bent voor deze workshop van harte uitgenodigd om 1 minuut je eigen podium te nemen. Om vanuit je passie en expertise jouw essentie te delen in je bijdrage aan de grote transitie richting een nieuwe economie van welzijn voor mens, natuur en samenleving. Van harte welkom!

Deze bijeenkomst wordt gefaciliteerd door Willem Vreeswijk en Ivo Valkenburg

Bekijk de workshopbeschrijving.

3 – Geldcreatie en alternatieven. Door Ons Geld

Digitaal contant geld – een verrassende ontknoping?
De digitalisering ging voorbij aan contant geld. Maar dat gaat veranderen. In deze workshop verkent Edgar Wortmann van Stichting Ons Geld met jullie de gevolgen van een digitale euro voor het financiële stelsel. Je zult verrast zijn hoe logisch en fundamenteel de veranderingen zijn die ons te wachten staan.

Lees meer

4 – Structural causes of the crisis and (inter)national solutions. By SOMO and Transnational Institute (Engelstalig)

First we will do a problem analysis about the structural problems and causes of the crisis, most of which have not been reformed after the financial crash. We will explain how the numerous EU bail out packages were developed with many conflicts of interests. We will look into the consequences of the lack of structural change of the financial sector and how financialisation has lead to more inequality. The workshop will discuss what solutions and alternatives within the financial sector are possible and which initiatives already take place nationally.
By Sol Trumbo (TNI) en Myriam Vander Stichele (SOMO)

5Drinkbare Rivieren als indicatoren voor een gezonde economie & samenleving. Door Li An Phoa.
NB: Deze workshop vindt lekker buiten plaats in Park Lepelenburg!
Net zoals we aan onze poep kunnen zien hoe het met onze gezondheid gesteld is, kunnen we aan de waterkwaliteit van onze rivieren zien hoe gezond ons leefgebied is. Wat nu als de drinkbaarheid van een rivier, in plaats van de groei van het Bruto Nationaal Product, de belangrijkste graadmeter wordt voor besluitvormers. Want hoe kan het dat we met elkaar besluiten om een gezond stroomgebied, met een gezonde voedselketen, willens en wetens vernietigen. Waar ik het over zal hebben in de workshop:
– indicator ‘Drinkbare Rivieren indicator van gezond leven’
– jouw en mijn relatie tot en met water: o.a. mijn recente Maas wandeling
– uitdagingen, perspectief, jouw zingend hart, talent en betekenis in en voor de wereld
De tweede workshopronde:

 

1 – Private risico’s en publieke belangen. Door Sustainable Finance Lab.

Digitaal cash geld: iedereen een rekening bij de centrale bank

Het Sustainable Finance Lab wil burgers een veilige plek voor hun geld bieden en een betalingssysteem dat ook gewoon doordraait als banken omvallen. Dat kan door iedereen een rekening te geven bij de centrale bank, een digitale vorm van het welbekende centrale bank geld van munt en papier. Ecuador heeft er al mee geëxperimenteerd en Zweden overweegt het serieus. Moet Nederland volgen?

Met Aerdt Houben (DNB), auteur van een kritisch rapport over deze zogenaamde central bank digital currency (CBDC) van de gezaghebbende Bank for International Settlements (BIS), Wouter Elsenburg (AFM) en Arnoud Boot (UvA, WRR en SFL).

2 – Circulair geld. Door United Economy.

Circulair geld in de praktijk

United Economy is een duurzaam handelsnetwerk. In dit groeiende netwerk van duurzame (mkb-)bedrijven, waaronder Greenchoice, Eosta, Triodos Bank, MVO Nederland en Koffiebranderij Peeze, vindt circulair geld in de praktijk toepassing. De leden van deze coöperatie handelen hun onderlinge zaken zo veel mogelijk af in het eigen onderlinge ruilmiddel, de United. In deze workshop hoor je meer over het waarom, de praktische werking en de bedrijfsmatige en duurzame voordelen die behaald worden. Uiteraard is er volop gelegenheid tot interactie. Heidi Leenaarts, initiatiefnemer en bestuurslid van United Economy, verzorgt de workshop.

3 –Nieuw materiaal Zwarte Zwanen over de pensioenwereld. Door Cees Grimbergen

(zie de beschrijving in workshopronde 1)

Kaartverkoop

Je kunt geen ticket meer kopen voor de bijeenkomst op 16 september. Heb je al een ticket en kun je het niet meer vinden? De ticket wordt via e-mail verstuurd (e-ticket). Zorg dat je het e-ticket meeneemt als toegangsbewijs; op je smartphone of uitgeprint. Je kunt er als optie voor kiezen om een lunch (vegetarisch) te gebruiken, dit kun je apart selecteren en toevoegen aan de ticket. Let op: op de dag zelf kun je niet alsnog de lunch reserveren.

Klik hier voor het facebookevenement.

Blijf op de hoogte! Dit kan via twitter, facebook, diaspora en de nieuwssectie op deze website.

Deel deze pagina