14-15-16 september 2018 – door heel Nederland

Blijf op de hoogte! Dit kan via twitter, facebook, diaspora en de nieuwssectie op deze website.

Rondom 15 september (eigenlijk al vanaf 13 september) bloeien er grassroots – verspreid door Nederland – verschillende evenementen op. Er is dan geen centraal programma, maar iedereen kan op hun eigen manier een evenement organiseren om transformatievee praktijken en visies te laten zien! Op de kaart hieronder zie je al deze evenementen en kun je je eigen programma samenstellen.

In onze rubriek Initiatieven aan het woord kun je je laten inspireren door de verschillende initiatieven die uitleggen waar ze voor staan en wat ze doen! Je ben ook van harte uitgenodigd om zelf een evenement te organiseren. Ga voor meer informatie hiervoor naar Organiseer een evenement.

Op 16 september verzorgen we centraal een spetterend dagprogramma met discussies en workshops rondom de financiële sector en maatschappelijke thema’s als milieu, democratie en ongelijkheid, en oplossingen. Bekijk hiervoor het kopje over 16 september.

Evenementenkaart

Op deze kaart vind je alle evenementen die door het land plaatsvinden als onderdeel van het festival. De meeste zijn nu nog in ontwikkeling, dus kom vooral dichter bij 15 september nog eens terug voor meer informatie! Let ook even op de datum, niet alle evenementen vinden op 15 september plaats, sommige ook daarvoor en enkele op de 16de!

 

Naam
van het evenement
Omschrijving
van het evenement
Directe link
Donderdag 13 september
Dam – Rotterdams geld

Rotterdam

Stichting Dam heeft een ideaal:

een fonds tussen partijen in
waaraan elke Rotterdammer kan doneren
om armoede in de stad te verminderen

met een rol voor Rotterdams geld
samen met lokale middenstand

het geheel gedragen door gecommitteerde partijen
die op een nieuwe manier
over een langere periode samenwerken

ofwel het
Stuurschap ter Vermindering van Armoede
in Rotterdam.

Donderdag 13 september houden we een gesprek hierover met stadgenoten bij de ImpactHub, 1e Middellandstraat 103, Rotterdam. Deelname gratis voor Vrienden van Dam en anders 15 Dam of 20 euro. Van je entree bouwt Stichting Dam aan alternative finance in Rotterdam. Klik hier om je aan te melden.

Lees meer over de De Dam, Rotterdams geld, in hun artikel in onze rubriek “Initiatieven aan het woord”

Wanneer: donderdag 13 september
Tijd: 19.00 uur
Waar: Impact Hub, 1e Middellandstraat 103, Rotterdam
Kosten: Gratis voor Vrienden van Dam en anders 15 Dam of 20 euro
Aanmelden: Klik hier

>>
Vrijdag 14 september
Start van Arnhems Hert als nieuw betaalmiddel

Arnhem

Op 14 september starten we met de introductie van Arnhems Hert als nieuw betaalmiddel voor de regio Arnhem. Met Arnhems Hert geven we de Arnhemse gemeenschap een boost door de lokale economie te stimuleren. Wij zijn er voor ondernemers en vrienden van een florerende lokale gemeenschap (ondernemers en vrienden met een hart voor de regio Arnhem). Onze ambitie is om een florerende en duurzame lokale gemeenschap van ondernemers en vrienden te zijn met een positieve impact op de economie in de regio Arnhem. Daarin is het Arnhems Hert niet meer weg te denken als positief betaalmiddel in het betaalverkeer in de regio. Wij werken hierin samen met de stichting STRO en United Economy. Een ieder die geïnteresseerd is (ondernemer of potentiële vriend van) is van harte welkom.

Wanneer: vrijdag 14 september
Waar: Coehoornstraat 17, Arnhem
Tijd: aanvang 14:30
Kosten: toegang gratis
Aanmelden: is niet nodig

Fair Future trainingsweekend

Baarn

Het regenwoud wordt verwoest, met hulp van ABN AMRO, ING en de Rabobank. Zij stoppen jouw geld in bedrijven die het oerwoud omhakken om er palmolieplantages aan te leggen. Mensen die in het bos wonen en werken, worden verjaagd. Dieren dreigen uit te sterven. Wij vinden het niet eerlijk dat banken geld verdienen aan het verwoesten van regenwoud en mensenlevens. Met ons geld. Vind jij dat ook? Kom dan samen met ons in actie. Kom naar het trainingsweekend van Milieudefensie van vrijdag 14 september 18:00 tot zondag 16 september 18:00

Wat kun je van ons verwachten

– Je kunt gratis deelnemen aan het trainingsweekend (incl. 2 overnachtingen, ontbijt, lunch en diner).

– We vertellen je alles over de problematiek én hoe we die gaan aanpakken.

– Je kunt jezelf ontwikkelen door training en coaching, bijvoorbeeld in campagne voeren, mensen betrekken en samenwerken in een team.

– We helpen je om jouw rol in de beweging te vinden.

– En natuurlijk veel gezelligheid tijdens het weekend en de meet-ups.

Datum: 14 t/m 16 september (let op: dit evenement is dus het hele weekend!)
Locatie: Baarn
Kosten: gratis
Aanmelden: hier

>>
Workshop MoneyManager360

Maastricht

Open Dag en Workshop / Presentatie van de MoneyManager360 (Zie ook onze website plus gratis download op homepage). Het meest eenvoudige huishoudboekje voor compleet inzicht en overzicht van alle dagelijkse uitgaven voor alle twaalf levensbehoeften. Duur circa 30 minuten. Gesprek en discussie.

Wanneer: Vrijdag 14 september
Tijd: 13.00 uur
Waar: Schepenenplein 38, Maastricht
Kosten: gratis
Aanmelden: E-mail naar consumer360.org@gmail.com

>>
Money Maker Speelavond

Utrecht

(For English, see the facebook event description)

Iedereen kan bankieren! September 2008 leken alle banken ter wereld tegelijk failliet. Hoe kan dat? Hoe werkt een Bank? Hoe maakt een bank geld? Hoe werkt het geld systeem? En kan het ook anders? Op deze vragen proberen we spelenderwijs een antwoord te vinden. We spelen allemaal een potje Money Maker. In Money Maker ben jij de bank. En kan je veel meer geld uitlenen dan dat je hebt. Maar pas op! Als je het niet terug kan betalen dan raak je in de problemen. Je medespelers willen je vast wel een bail out geven. Maar dat doen ze vast niet voor gratis. Money Maker is een gezelschapspel dat de werking van het bank systeem simuleert. We gaan allerlei verschillende manieren het banksysteem naspelen. En kijken of de spelers zelf een beter, leuker, gezelliger of juist nog veel risicovoller systeem kunnen ontwerpen. Kom je ook?

Wanneer: Vrijdag 14 september
Waar: De Stadstuin – 2de verdieping, Europalaan 20, 3526KS, Utrecht
Aanvang: 19.00 uur
Aanmelden:
Via de site van MoneyMaker (tzt)

NB: Dit evenement is nog in ontwikkeling, nadere informatie volgt!

iedersland infodag

Amsterdam

De iedersland-info-dag wordt een luchtige dag, waarop je op speelse wijze kennis kan maken met het iedesrland-concept. iedersland is een plan voor een gemeenschappelijke groene vrijhandelszone als stap in de richting van een radicaal andere economie. Het ruilmiddel van iedersland, de Terra, is gebaseerd op ieders gelijke recht op gebruik van de schatten der Aarde en erkenning van de rechten van al het leven.

Wanneer: Vrijdag 14 september
Tijd: 14.00-21.00 uur (vrije inloop)
Waar: Het Woeste Westen, Overbrakerpad 3, 1014 AZ, Amsterdam
Kosten: Vrijwillige bijdrage

>>
Transitiespel

Amersfoort

De Open Economen Kring verzorgt een Consent- en transitiespel op vrijdag 14 september op onze lokatie One Planet in Amersfoort.

Programma:
1. Welkom namens de OEK over de praktijk met ADELOT
2. Een boekentafel met o.a. Geld in de Bijrol van Ad Broere
3. Een presentatie over Florijn in het kader van Amersfoort in Transitie
4. Een transitie- en consentspel over Amersfoort in Transitie
5. Europa in Transitie en Het springmanifest van DiEM25
6. Afronding samen met de deelnemers en de bezoekers

Wanneer: Vrijdag 14 september
Tijd: Inloop 13.00 uur, programma tot 17.00 uur, uitloop tot 19.00 uur
Waar: One Planet, Stationsplein 16, Amersfoort

>>
Zaterdag 15 september
Fietstocht LETS
Delft
LETS Delft bestaat uit zo’n 80 leden, maar wil graag uitbreiden. Ter kennismaking organiseert LETS Delft op zaterdag 15 september een fietstocht van 25 km rond Delft, waaraan niet alleen leden maar ook geïnteresseerde niet-leden kunnen meedoen.Deelname aan de fietstocht verplicht tot niets! LETS, een lokaal handelssysteem, houdt in dat de deelnemers elkaar voor geleverde diensten niet in geld betalen, maar in ‘eentjes’ ons lokale ruilmiddel. De deelnemers zetten hun talenten in voor anderen, en zelf kunnen ze gebruik maken van de diensten van mede-ruilers. Binnen onze groep worden al veel verschillende diensten aangeboden, zoals fiets opknappen, voetmassage, juridisch advies, hulp in de tuin, maar ook wandel- en fietstochten. De kennismakingsfietstocht door oostelijk Midden Delfland is op 15 september, als onderdeel van het Alternative Finance Festival (AFF), dat door heel Nederland gehouden wordt. De fietstocht in Delft start op 15 september om 10.30 uur op de Tweemolentjeskade, onder het viaduct met de A13. Uiterlijk om 15 uur zijn we terug in Delft. De tocht is goed te doen voor iedereen: jong en oud; sportief en natuurliefhebber. De kosten zijn 15 eentjes voor LETS-leden en €7,50 voor geïnteresseerde niet-leden. Hiervoor krijg je behalve een mooie fietstocht: koffie/thee met iets erbij, een lekkere lunch en een gezellige groep ruilers die je alles over LETS Delft wil vertellen. Neem een fietstas mee, want onderweg kun je desgewenst ook streekproducten kopen! In verband met de lunch graag opgeven uiterlijk donderdag 13 september bij Margriet of Ria, pauw11@zonnet.nl, telefoon 06-42550451

Wanneer: zaterdag 15 september
Waar: Tweemolentjeskade, onder het viaduct met de A13
Tijd: aanvang 10:30 tot uiterlijk 15:00
Kosten: 15 eentjes voor LETS-leden, €7,50 voor niet-leden
Aanmelden: mail pauw11@zonnet.nl, telefoon 06-42550451

>>
Wijkfestival Pierik op z’n leukst
Zwolle
DIALOOG OVER WAARDE EN GELD
Hoe veranderen we de wereld vanuit onze wijkOp 15 september 2008 viel Lehman Brothers. Precies 10 jaar later kijken we terug wat er veranderd is na de huizencrisis, de bankencrisis en de kredietcrisis. Of is er niets veranderd? Wat kunnen wij doen, gewoon binnen onze wijk? We gaan met Arjan de Vries van stichting Zwolse PeperMunt en Wilbrand Schothuis namens Life art met wijkbewoners in gesprek. We worden blij van: 😊 Een eerlijker verdeling van geld en bronnen, 😊 het beter benutten van talent, kennis en energie, 😊 meer bloeiend en eetbaar groen, 😊 verbinding met je buren, 😊 en samen zorgen voor elkaar en onze wijk. Wat kan lokaal geld hieraan bijdragen?Wanneer: zaterdag 15 september
Waar: Fresiastraat, Zwolle
Tijd: 16.00-20.00  uur
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig
>>
ZINY-feestje!

Nijkerk

Ziny Proof of Concept (PoC), Proeftuinproject, www.ziny-currency.org
Door Ir. Iwanjka Geerdink, Currency Consultancy

Ziny bestaat in september ongeveer 1 jaar! Dat willen we vieren. 15 september is er een Zinyjaarfeest, in Nijkerk. Inclusief een gezamenlijke zinyminings optie (cleanwalk – zwerfvuil verzamelen in de buurt). Max 25 deelnemers. Potluckstijl (neem mee wat je wilt eten en/of delen). Bij voorkeur vega. Het event is gratis. Een struikje of boompje (voedselbosidee) voor de plek wordt op prijs gesteld, maar hoeft niet.

Vaste tijslijnen zijn er niet, je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Gedurende de dag is het idee dat naast een gezellig samenzijn (kampvuur?) er -voor wie wil- mensen in groepjes een wandelroute vanuit de plek doen van zeg 1 a 5 km, en zwerfvuil verzamelen. Heb je een account, dan is maak je daar dan direct zoveel Zinnies mee als uren dat je bezig bent. Dit event is overigens open voor iedereen met interesse in Ziny, dus een account is niet ‘verplicht’.

Visie in een notendop:
1. Steden, wijken, kunnen zelf ‘nodes’ creëren, onder een eigen naam. Een streven is beleidsmakers en politici te inspireren proeftuinen te starten. Max. 150.000 gebruikers per node.
2. Het ‘framework’ is open source, en technologie onafhankelijk. Een eerste versie is met 2 uur werk gratis op te zetten met ‘Cyclos voor Communities’ (www.socialtrade.nl).
3. Template / werkwijze: www.ziny-currency.org
4. Deelnemers kunnen zelf ‘tokens’ maken. (het woord ‘geld’ is niet van toepassing) Middels 1 uur werk dat door gebruikersgemeenschap gedefinieerd is: Maatschappelijke workflow. In vergelijking met de huidige situatie: Als 1 nieuwe euro, yen of dollar gemaakt wordt ontstaat ook 1 euro, yen of dollar aan schuld. Deze ‘schuldberg’ is niet houdbaar en dienen we van los te koppelen.
5. Deelnemers kunnen zelf tussen de diverse nodes hun tokens verhandelen, prijzen vormen vanzelf.
6. In theorie kan deze workflow (werkstroom) ooit belastingen overbodig maken en geeft invulling aan de participatiesamenleving gedachte en basisfaciliteit (‘basisinkomengedachte’) voor elke deelnemer. Basiseconomie en Luxe-economie visie. Meerjaren plan: In de 21e eeuw manifesteren.
7. We hebben het moeten vergaren van een inkomen voor een basiseconomie (wonen, eten, etc.) gekoppeld aan het moeten werken in een ‘productie-moet-groeien-luxe-economie’ dat levert veel onzinnig werk (geestdodend ook) en is aarde verwoestend. Ontkoppeling voelt noodzakelijk.
8. De Proof of Concept ‘node’ (Ziny-PoC) is reeds 1 jaar actief. Er worden meer mensen gevraagd om als deelnemer / crowdfunder en inspirator mee te doen. Bijdrage – crowdfunding die hiervoor gevraagd wordt: 15 euro per jaar, ooit zullen hier geen euro’s meer voor gevraagd worden.
9. De ‘Ziny-PoCs’ geven reeds een ‘duurzaamheidskorting’ bij oa. Duo Computers Amersfoort, Schoenmakerij Hartog Amersfoort en Rocksteady klimcentrum in Bussum.

Lees meer over ZINY in hun artikel in onze rubriek “Initiatieven aan het woord”

Wanneer: 15 september
Waar: Nijkerk
Tijd: 13.00-19.00 uur
Kosten: Gratis
Aanmelden: E-mail iwanjka@gmail.com, ook voor exacte adresgegevens

>>
LETS Zwolle

Zwolle

Ruilmarkt voor de leden van LETS Zwolle. LETS Zwolle staat voor een uitwisseling van talenten met ruileenheid “duit”.

Je vindt er ruiltafels met tuinwaren, gerechten, kleding, speelgoed, boeken en snuisterijen. Daarnaast organiseren we ook het Pimpen en Herstel van kleding. Op 15 september zijn ook niet-leden welkom voor koffie/thee en info.

Wanneer: zaterdag 15 september
Tijd: 11.00-14:00 uur
Waar: Ruiterlaan 27, Zwolle
Kosten: gratis
Aanmelden: via de site van LETS Zwolle

>>
Interactieve lezing Geefeconomie

Nederhemert Zuid

Petra en Robbert leven volgens de visie van de Geefeconomie. De Geefeconomie is een economie waar iedereen het beste van zichzelf geeft aan de wereld. Maar hoe ziet dat leven van Petra en Robbert er dan uit? En hoe kan zo’n Geefeconomie eruit zien? In een interactieve lezing nemen Petra en Robbert je mee. Ze vertellen over hoe ze jaren leefden als moderne nomaden in Nederland, hoe Robbert al zijn spullen weg gaf en leefde zonder geld en hoe ze nu terecht gekomen zijn op een opgeknapte boerderij die wordt gebruikt als geefeconomie communityplek. De lezing vindt ook plaats op deze mooie locatie. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar robbert@geefeconomie.nl. Overvloedige groet, Petra en Robbert

Wanneer: Zaterdag 15 september
Waar: Kasteellaan 2, Nederhemert Zuid
Tijd: 20.00 uur
Entreeprijs: 0
Aanmelden: Stuur een mailtje naar een robbert@geefeconomie.nl

>>
Deelkring Lent

Lent

Deelkring Lent is elke zaterdag open 12.00-15.00 uur (en woensdagen 14.00-16.00 uur), zo ook 15 september! Je bent van harte welkom om kennis te maken.Deelkring Lent is ontstaan in 2014, en is een antwoord op de consumptie/wegwerpmaatschappij en de economische crisis van de afgelopen jaren. Niet alleen wij, maar ook vele anderen vinden het belangrijk dat veel spullen nog goed hergebruikt kan worden. We hanteren de slogan: “Er is genoeg voor iedereen”, als je bereid bent te delen met elkaar. Overigens hoeft het niet alleen om spullen te gaan, maar ook om diensten, talenten, wat lekkers of een luisterend oor. Iedereen heeft namelijk wel iets te bieden!

We onderscheiden ons daarbij van de meeste vergelijkbare initiatieven door niet te werken met geld, ruilbonnen of een maximum per persoon. Wij willen ook laten zien dat er met vertrouwen en vriendelijkheid en zonder allerlei administratief werk veel te bereiken valt.
Werkwijze

Bij de deelkring Lent kan iedereen kosteloos spullen inleveren en meenemen. Deze dienen heel, compleet en herbruikbaar te zijn. Te denken valt aan huisraad, speelgoed, kleding, muziek, boeken, deco etc. Iedereen is welkom om te geven en te nemen. We werken niet met punten of bonnen, maar op basis van vertrouwen. Het is niet nodig om tegelijkertijd iets te geven en te nemen, we zijn dus geen ruilwinkel. De een geeft, de ander neemt of de ene keer geef je iets, de andere keer breng je wat in.

We werken zonder geld. Om de huur te betalen, vragen we een vrijwillige donatie. Het gedoneerde geld wordt gebruikt om de (beperkte) huur te betalen.

Wanneer: zaterdag 15 september
Tijd: 12.00-15.00 uur
Waar: Dijkstraat 1, Lent
Aanmelden: niet nodig, je kunt gewoon binnenlopen

>>
Lezing: Donut Economie – en wat gaan we dan doen?

Castricum

Op 15 september is er in de middag een lezing bij Boekhandel Laan over de Donut Economie. Na een bespreking van het wat en hoe van de Donut Economie gaan we ook kijken naar een praktische en lokale invulling aan de hand van een paar thema’s.

Wanneer: zaterdag 15 september
Waar:
Boekhandel Laan, Burgemeester Mooijstraat 19, Castricum
Tijd: 14:00 tot ca 15:30
Kosten: toegang gratis, consumpties in de boekproeverij voor eigen rekening
Aanmelden: is niet nodig

>>
Sustainable and local finance games

Wageningen

(Also in English)

In Wageningen vinden twee dingen plaats:

1. Fossil Free Wageningen gaat een ludieke actie doen bij de banken

2. WEP, Food and Future, S&I, Green Office en Fossil Free gaan op het 100-jaar-WUR-fest staan om mensen te laten nadenken over de (niet zo duurzame investeringen) van hun bank

Wanneer: zaterdag 15 september
Waar: Duurzaamheidsplein op het 100-jaar-WUR-fest, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen
Hoe laat: 10.00 – 16.00 uur
Kosten: Dit evenement is gratis
facebookevenement

>>
 “Een andere kijk op politiek”

Hoogkarspel

De lezing “Een andere kijk op politiek” door Martin Vis: Eerst zullen de begrippen globalisatie, geldschepping, groei-economie en overbevolking worden uitgelegd. Daarna wordt aandacht besteed aan wat op de lange termijn fout gaat. Na een korte pauze zullen mogelijke oplossingen op tafel komen met de standpunten van de huidige politieke partijen. Hierin komt naar voren waarom wij uit de euro moeten stappen. Een eigen munt maakt het ook eenvoudiger om de geldschepping bij private banken weg te halen. Na afloop is er ruimte voor enige discussie.

Wanneer: zaterdag 15 september van
Waar: Bibliotheek van Hoogkarspel (Streekweg 220 1616AN Hoogkarspel)
Tijd: 10:30 tot 12:30
Kosten: geen kosten, aanmelden niet nodig
Meer informatie: Stemwijzer voor de Toekomst (menu / stemwijzer / lezing)

Gronings geld en buurtinitiatieven

Groningen

Dit evenement is nog volop in ontwikkeling, meer informatie volgt!

Verschillende personen die betrokken zijn bij lokaal geld- en wijkinitiatieven (Groninger Gulden, de Grote Markt, de Talent, Handigindebuurt) organiseren samen een evenement.

Lees in onze rubriek “Initiatieven aan het woord” meer over de Groninger Gulden / Grote Markt en de Talent.

DonutDDay

Amsterdam

Volledige programma en aanmelden via deze link!

De vereniging Basisinkomen, Basisinkomen2018, De Burger Beweging,  Mission Life Force en Ons Geld slaan de handen ineen en organiseren DonutDDay in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.

Over DonutDDay
Grote hervormingen zijn nodig; hoe naar een duurzame, sociaal rechtvaardige Samenleving? Met medewerking van o.a.

  • Harro Boven “DeBasisinkomengedachte’
  • Klaas van Egmond “Hervorm ons Geldstelsel”
  • Anne Knol “Milieudefensie werkt aan een schone en rechtvaardige wereld”

Wanneer: Zaterdag 15 september
Waar: Keizersgrachtkerk, Amsterdam
Tijd: 10:00-18.00
Kosten: €25 incl. koffie, thee, donut en lunch
Aanmelden: klik hier

>>
The Commons @actiekamp Behoud Lutkemeer

Amsterdam

Op zaterdag 15 september is een heel divers programma in drie tenten en daarbuiten. In de tent ‘ Landbouw & Klimaat’ zijn lezingen en discussies over klimaatverandering, voedselbossen, rafelranden en stadsontwikkeling, nieuwe boereninitiatieven en de problematiek rondom de toegang tot land. In de tent ‘ Grond en Geld’ meer over de geschiedenis van de polder: de ontstaansgeschiedenis maar ook de recente geschiedenis over grondtransacties. Verder lezingen over solidaire economie, ‘The Commons’, circulariteit en greenwashing.
In de activiteiten tent is van alles te doen voor kinderen: knutselen, circusworkshop, sport en spel. Maar ook volwassenen kunnen er een workhop ‘bouw je eigen rocket stove’ volgen. zie hier het volledige programma http://behoudlutkemeer.nl/actiekamp/programma.phpDaarnaast zijn er wandel,- en fietsroutes verkrijgbaar (om vanuit het kamp de polder te ontdekken), is er kindertheater, kunnen er hutten en wachttorens gebouwd worden en reuzenbellen geblazen. ‘s Avonds is er een kampvuur met verhalen, een nachtvlinderlezing en muziek van o.a. De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht en de Beatzers.
Een van de workshops:
 
Who owns the land: the commons in the circular economy (English) 

We want a city focused on long-term climate benefits instead of private short-term profits.  Amsterdam’s ambitious goal is to have a circular economy by the year 2050.  But what does that mean and what role must land play in a circular economy? We will explore a perspective on circularity rooted in the Commons.  And how converting productive natural land, even more than virgin materials, is simply counterproductive when trying to achieve a truly circular economy.

In an economy that is both just and sustainable, scarce land and natural resources would not be treated as a commodity that is bought and sold on the market to the highest bidder. In this interactive session, you are invited to imagine a truly just, circular and regenerative Amsterdam and the role of the Lutkemeerpolder in achieving this.

When: Saturday 15 September
Time: Workshops throughout the day
(whole camp 14-16 Sept)
Where: Ecological farm De Boterbloem, Lutkemeerweg 276, Amsterdam
Sign-up: not necessary in advance

>>
Geld en dienstverlening.
Zo kan het ook!
Amsterdam
Het New Financial Forum gelooft in de terugkeer van de mens in de financiële sector en is daarom altijd op zoek naar de niet-gevestigde orde. Naar de visionairs die de crisis wel zagen aankomen. Naar de onderstroom van vernieuwers. Naar de innovators die doen wat anderen nog voor onmogelijk houden. Naar doeners met een ‘het kan wel’ mentaliteit. Organisatie en realisatie door Willem Vreeswijk en Ivo Valkenburg

Deel 1: Krachtige Praktijkvoorbeelden (13:30 – 15:00 uur)

1. Het Broodfonds, een solidair vangnet voor ondernemers (Thom Boot); 2. Care First, transitie van “Money First naar Care First” (Louis Bohtlingk); 3.Het Veerhuis, eerste Vilage Trade Center ter wereld (Henry Mentink); 4. Coöperatie Business Versnellers, ondernemersprogramma (Jelle Bartels); 5. COCO-MAT Haarlemmerplein, Griekse gastvrijheid in Amsterdam (Gursel Iz); 6. Merel van Boheemen, hoe mooi financieel advies kan zijn!; 7. Stichting LEF, MBO-lesprogramma over Leven en Financiën (Gijs Wintzen); 8. Heartful Banking, mens- en maatschappijgericht bankieren (Owen de Vries); 9. Idea Synergy, sociaal ondernemen naar IJslands idee (Matthijs Pontier); 10. United Economy, netwerk voor de nieuwe economie; 11. Manifesto, accountancy voorbij de cijfers (Erik Friedenberg) – Afgewisseld met gedichten en korte verhalen door Joris Vincken, auteur van ‘Mijn hart heeft geen haast’ en interactiviteit rondom ‘de achterkant van je cv’ door Maria Mazarakis, oprichtster van het Inspiratiepodium Arnhem.

Deel 2: Boeklancering ‘Geld in de Bijrol’ door Ad Broere (inclusief overhandiging eerste exemplaar aan George van Houts) 15:30 – 17:00 uur

In dit vijfde boek van Ad Broere staat centraal hoe het vastgelopen financiële stelsel kan worden vernieuwd om ruimte te geven aan de ontwikkeling van een mens-waardiger samenleving. Deze verandering is geen vage utopie, maar pure noodzaak als wij willen dat de aarde aan de huidige en de toekomstige generaties een reële mogelijkheid biedt op welzijn en geluk voor velen. ‘Geld in de bijrol’ is het eerste Nederlandstalige boek waarin heel expliciet de kernoorzaak wordt ontrafeld van waarom dit geldstelsel telkens weer vastloopt. Van oudsher profiteert slechts een relatief kleine groep van de winstmogelijkheden die het financiële stelsel biedt. Verreweg de meeste mensen ondervinden er tot vandaag de dag vooral hinder van. Bovendien genereert het ongelijkheid, groeidwang en periodiek steeds weer optredende crisissen en oorlogen. Dit boek laat zien dat het ook anders kan. Met mens, natuur en samenleving centraal en geld in de bijrol.

Tijdens het AFF-symposium op 16 sept verzorgt het New Financial Forum de workshop “Wat kun jij doen?”, zie hier.

Wanneer: Zaterdag 15 september
Waar: Embassy of the Free Mind, Keizersgracht 123, 1015CJ, Amsterdam
Tijd: 13.30 – 17.00 uur

>>
Zondag 16 september
Symposium Alternative Finance Festival
(centraal programma)
Utrecht
Op zondag 16 september organiseren we een centraal symposium! Met keynote Saskia Sassen, optreden van George van Houts, debat over hervormingsvoorstellen geleid door Thomas Bollen van Follow the Money, lunch lecture performance door kunstenaarsduo Mia Kernel en diverse workshops:

– Cees Grimbergen met Zwarte Zwanen over de pensioenwereld
– Wat kun jij doen? Door New Financial Forum
– Digitaal contant geld door Ons Geld
– Oorzaken van de crisis en (inter)nationale oplossingen door SOMO en TNI (Engels)
– Drinkbare rivieren als indicator van gezond leven
– Private risico’s en publieke belangen door Sustainable Finance Lab
– Circulair geld
– Arbeidsinkomensquote en scheefgroei tussen kapitaal en arbeid

Volledige programma en kaartverkoop hier

Datum: Zondag 16 september
Tijd: 9.30 – 17.00 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Aanmelden: hier

>>
Presentatie van de Sleipnircoöperatie

Den Haag

Wil je bijdragen aan een economie waarin we menswaardig met elkaar samenwerken? En waarin we zorgdragen voor de aarde? Dan is de Sleipnircoöperatie een reëel alternatief om jouw inzet of jouw geld op een gezonde manier te laten werken.

Wil je als ondernemer actief meewerken aan een andere economie? Of zoek je als consument naar een mogelijkheid bij te dragen aan die andere economie? Ontdek waar de Sleipnircoöperatie voor staat en wat wij in beweging willen zetten.

Op deze dag laten we zien hoe we dit met elkaar in de praktijk brengen en verkennen we hoe we willen groeien. Doe mee en laat je inspireren. Om anders te denken over economie en om anders doen binnen de economie. Want economie is mensenwerk en daar kun jij werkelijk wat in betekenen.

Wanneer: 16 september
Waar: Abbenbroekweg 7, Den Haag
Tijd: 12.00-17.00 uur
Kosten: Gratis
Aanmelden: bij Sleipnircoöperatie.

Maandag 17 september
Tegenlicht Meet-Up “Before the cra$h”
Utrecht
Tien jaar lang deed VPRO Tegenlicht verslag van de financiële crisis die zich ontrolde als een kettingreactie. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleken de kredietcrisis van 2008 te hebben voorspeld en waarschuwen nu voor een volgende crash. Wij zoeken hen weer op om te achterhalen wat zij wel, maar veel anderen niet zagen. Kunnen we door goed te kijken voorzien waarom we nu aan de vooravond van een nieuwe crisis staan?
Op maandag 17 september kijken we met een aantal gasten en ons publiek terug op de vorige financiële crisis, bespreken we de gevolgen ervan en vragen we ons af welke lessen we ervan hebben geleerd. We gaan in gesprek met:
  • William de Bruijn van de Vpro; hij deed de research voor de Tegenlicht documentaire.
  • Hoogleraar Economie Hans Schenk; hij  leidde het wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van de kredietcrisis in opdracht van de parlementaire commissie De Wit.
  • Financieel econoom Thomas Bollen (onder voorbehoud); hij schrijft voor Follow The money over de financiële sector en monetaire hervorming.
  • Hans van Steenbergen, betrokken bij de Burgerbank en de Burgerbeweging, auteur rapport voor de WRR in het kader van het onderzoek naar het functioneren van ons geldstelsel.
Programma:
19.00 uur: herhaling van de Tegenlicht aflevering van de avond ervoor
20.00 uur: start van de Meet up
21.30 uur: borrel en napraten

Wanneer: Maandag 17 september
Waar: Centrale Bibliotheek Utrecht, Oude Gracht 167
Aanmelden: Bibliotheek Utrecht

Woensdag 19 september
Tegenlicht Meet-Up Stilte voor de cra$h

Amsterdam

De Tegenlichtuitzending van 16 september gaat over de financiële sector.

Tien jaar na de val van de zakenbank Lehman Brothers, trekt de economie in Nederland aan en lijkt alles stabiel. Maar economen die de financiële crash van 2008 zagen aankomen, spreken nu opnieuw hun zorgen uit. Hebben we wel lessen uit de crisis getrokken? Wat gebeurt er wanneer de ECB de geldkraan dichtdraait en de rente stijgt? Zijn de prijzen van aandelen en huizen onevenredig duur? De gecombineerde mondiale schuld van bedrijven, huishoudens en overheden bedraagt inmiddels 217.000 miljard dollar – een historisch record. Staan we aan de vooravond van een nieuwe crisis?

Met in dit programma onder anderen

  • Marije Meerman – regisseur en eindredactie VPRO Tegenlicht
  • Irene van Staveren – hoogleraar pluralistische ontwikkelingseconomie
  • Ester Barendregt – senior econoom Rabobank

Wanneer: Woensdag 19 september
Tijd: 20.00 uur
Waar: Pakhuis de Zwijger, IJ-zaal
Kosten: Pay as you like
Aanmelden: via Pakhuis de Zwijger

>>
Zondag 23 september
LETSA middag

Castricum

Op zondagmiddag 23 september is er in de Tuin van Kapitein Rommel een bijeenkomst van de LETS Alkmaar (LETSA). We maken er een gezellige middag van met verschillende activiteiten, mogelijk ook nog een veiling.

Je kunt ook als niet-lid langskomen en kennismaken met LETS. Uiteraard is er een hapje en een drankje beschikbaar en we hebben een live band en een van de mooiste locaties van Castricum

Wanneer: zondag 23 september
Waar: De Tuin van Kapitein Rommel, Castricum
Tijd: 14:00 tot 17:00, inloop vanaf 13:30
Kosten: toegang gratis
Aanmelden: is niet nodig

Zondag 30 september
Info LETS en een workshop recycling van afval tot kunstobject

Enschede

Zondagmiddag 30 september verzorgt de Ruilkring Enschede een info stand naar aanleiding van het eerder gehouden Alternative Finance Festival. Dit is een landelijk initiatief nav de financiële crisis. Het festival wil oplossingen en alternatieven in het zonnetje zetten en zichtbaar maken wat er in Nederland al allemaal gebeurt.

Ruilkring Enschede is zondagmiddag 30 september vanaf 12.00 tot 17.00 te vinden in de binnenstad van Enschede tijdens de Culturele opening van het seizoen. Ze verzorgen een workshop daarbij met recyclen van gebruiksvoorwerpen tot kunst. Dit met m.m.v. kunstenares Katinka Hamming. Zij is insectenkunstenares. Neem bv een oud bord of een klomp mee. Er zijn sjablonen en verf aanwezig.

Een leuke manier om makkelijk in gesprek te komen over alternatieven om met geld, goederen en diensten om te springen. Tot zondag 30 september in de binnenstad van Enschede!

Wanneer: Zondag 30 september
Tijd: 12.00 – 17:00 uur
Waar: Culturele zondag Enschede (hou de informatie in de gaten)
(pijl op de kaart is niet precies)
Kosten: Leden gratis, niet-leden €2,50.
Aanmelden: Kijk ook eens op www.ruilkring-enschede.nl

>>
Woensdag 24 oktober
Nieuwe economie bij ‘Ware Winst Brabant’

Boxtel

Ware Winst

In Boxtel is vorig jaar ook een groep mensen met de nieuwe economie aan de slag gegaan, die op 24 oktober voor het eerst naar buiten zal treden. Dan is er een start-manifestatie in het Gemeentehuis van Boxtel (16.30 – 20.00 u), waarbij bekend zal worden welke concrete activiteiten samen met bedrijven worden opgestart. Aanvankelijk noemde de groep zich ‘Ware Winst Boxtel’, maar omdat zowel de deelnemers aan de groep als de deelnemende bedrijven uit meer gemeenten in Brabant komen, is recent gekozen voor de naam ‘Ware Winst Brabant’. De naam verwijst naar het inspirerende boek van de Oostenrijkse wetenschapper Christian Felber. Zijn boek kwam vorig jaar in Nederland uit met de titel ‘Ware Winst’ en in Boxtel werd daar toen al een informatie-avond over gehouden. Zijn voorstel is met bedrijven en instellingen (zoals gemeenten) bewust meer waarden te creëren dan geld, met name op ecologisch en sociaal gebied. Met zijn nieuwe economische aanpak werkt hij intussen met een paar duizend bedrijven en gemeenten in Europa en Zuid-Amerika. Zijn boek werd hier gepubliceerd door uitgeverij Jan van Arkel.

Donut Economie
Een andere inspiratiebron van de groep is het boek van de Oxfordse econoom Kate Raworth. Zij presenteerde vorig jaar een grondige analyse van de huidige economie en gaf een herkenbaar beeld aan een nieuwe economie in de vorm van een Donut. De buitenkant van de donut toont de overbelasting van de Aarde, en de binnenkant de noodzaak van eerlijk delen en samenwerking, waar we beide aan moeten werken om het leven op onze planeet weer veilig en aantrekkelijk te maken, ook voor toekomstige generaties.  Ze is intussen internationaal bekend en werd door de Engelse kwaliteitskrant The Guardian al ‘De Keynes van de 21e eeuw’ genoemd, verwijzend naar een beroemd econoom die onze economie nog beschouwde als ons hele huishouden, en niet alleen als een geld-economie. Het boek met de titel ‘Donut Economie’ is in Nederland gepubliceerd door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Beide genoemde boeken vormen een belangrijke stimulans voor het werk van de nieuwe economiegroep ‘Ware Winst Brabant’.

Wanneer: 24 oktober
Tijd: 16.30 – 20.00 uur
Waar: Gemeentehuis van Boxtel
Kosten: Gratis
Aanmelden: niet nodig

Meer informatie: de secretaris van ‘Ware Winst Brabant’ Frans Maas, tel. 06 2951 7900, en email: info@warewinstbrabant.nl

Deel deze pagina