Terugkijken

Hoewel de laatste events nog gaan plaatsvinden (23 september in Castricum, 30 september in Enschede en 24 oktober in Boxtel), kunnen we inmiddels ook al terugkijken op een zeer geslaagd festival.

Op een groot aantal plekken in Nederland zijn events georganiseerd. Meer dan we hadden verwacht en ongeveer zoveel als we hadden gehoopt. Terugkijkend is het wonderlijk dat dit allemaal heeft is gebeurd nadat één iemand een idee had, een droom. Die iemand was Inge Schrijver en zij zocht begin dit jaar enthousiast contact met Our New Economy met het idee om iets te organiseren op 15 september, 10 jaar na de val van Lehman Brothers. “Terugkijken” verder lezen

Workshop Drinkbare Rivieren

Net zoals we aan onze poep kunnen zien hoe het met onze gezondheid gesteld is, kunnen we aan de waterkwaliteit van onze rivieren zien hoe gezond ons leefgebied is. Wat nu als de drinkbaarheid van een rivier, in plaats van de groei van het Bruto Nationaal Product, de belangrijkste graadmeter wordt voor besluitvormers. Want hoe kan het dat we met elkaar besluiten om een gezond stroomgebied, met een gezonde voedselketen, willens en wetens vernietigen.

“Workshop Drinkbare Rivieren” verder lezen

Verleidelijk cabaret op 16 september

” Sinds 2012 ben ik als theatermaker een reis begonnen door onze financiële geschiedenis en onderweg van de ene in de andere verbijstering gevallen. We hebben een monster gebaard: er is een harde revolutie nodig om dat financiële- en bankenmonster de zeven koppen af te slaan want het zal uit zichzelf geen euthanasieverklaring tekenen.

Bijeenkomsten als deze? Daar lacht het monster meewarig om….”

“Verleidelijk cabaret op 16 september” verder lezen

De Ziel moet terug in de economie.

Het verhaal van ‘de Geefeconomie’ door de ogen van Robbert en Petra.

Ga geven, dat is het motto van Robbert Vesseurs en Petra Smolders. In 2011 begon zijn verhaal. Robbert werkte bij de Triodos bank als beleggingsadviseur, een goede baan die dik verdiende. Toch vroeg hij zichzelf steeds meer af wat ons geld systeem allemaal met mensen doet. Adem Smith leerde hem nog dat ‘Greed is good’ , maar hij twijfelde daar allang aan.

“De Ziel moet terug in de economie.” verder lezen

Digitaal contant geld – een verrassende ontknoping?

Op 16 september gaat OnsGeld een workshop verzorgen op de centrale bijeenkomst van het Alternative Finance Festival in Utrecht. Edgar Wortmann van OnsGeld geeft alvast een idee wat je in die workshop kunt verwachten.

De digitalisering ging voorbij aan contant geld. Maar dat gaat veranderen. In deze workshop verkennen we de gevolgen van een digitale euro voor het financiële stelsel. Je zult verrast zijn hoe logisch en fundamenteel de veranderingen zijn die ons te wachten staan. Inmiddels weet je het wel: “banken scheppen ons geld”. Nu ja, ze maken iets wat wij als geld gebruiken: geldtegoeden. Zo’n tegoed is een vordering op je bank. Dat wil nog niet zeggen dat het geld dat je van je bank te goed hebt ook echt bestaat. Zolang je het niet opneemt hoeft dat ook niet. Pas als jij je tegoed contant opneemt wordt die schepping noodzakelijk.
“Digitaal contant geld – een verrassende ontknoping?” verder lezen

VPRO blikt terug op val zakenbank Lehman Brothers

Persbericht

Rommelige hypotheken die werden afgesloten door Lehman Brothers veroorzaakten tien jaar geleden een vastgoedcrisis in Amerika. Dit leidde tot een wereldwijde financiële crisis en uiteindelijk tot de val van de zakenbank. VPRO’s Tegenlicht bekijkt op zondag 16 september, in Stilte voor de Cra$h, welke lessen er sindsdien zijn geleerd. In de documentaire Inside Lehman Brothers: The story goes on, op 18 september, wordt de val gereconstrueerd door de klokkenluiders zelf, ooit werkzaam voor Lehman.

“VPRO blikt terug op val zakenbank Lehman Brothers” verder lezen

Speel Money Maker – ervaar ons geldsysteem & alternatieven

Door Paul Brinkkemper, bedenker van het spel Money Maker

Toen 15 september 2008 Lehman Brothers eindigde en de crisis begon, was ik mateloos gefascineerd. In een klap waren alle banken ter wereld aan het randje van het faillissement. Ik snap dat af en toe een bakker failliet gaat. Maar als alle bakkers ter wereld tegelijkertijd failliet gaan, dan is dat wel heel erg raar, toch? Ik ging op onderzoek uit, naar hoe het kwam dat de banken tegelijkertijd failliet gingen. “Hoe werkt een bank eigenlijk? Waar komt het geld dat ze uitlenen vandaan? En wat is geld eigenlijk?” 

“Speel Money Maker – ervaar ons geldsysteem & alternatieven” verder lezen

Naar een nieuwe economische orde

Door Ron Berg, initiator van ADELOT

In de economische geschiedenis is het gelopen zoals het gelopen is. Wat doen wij met de erfenis en hoe keren wij het verloop in een transformatieproces naar een nieuwe ongekende horizon? In de kring van bewuste economen ontkiemen tegenover het besef van een dreigende afgrond allerlei fundamentele theoretische en praktische inzichten. Zo zijn wij in ons Open Economen Kring-overleg gekomen tot een aantal voorstellen; proposals*. Deze introductie voor een nieuwe economische orde borduurt daarop voort.

“Naar een nieuwe economische orde” verder lezen

Onze bevrijding van het geldsysteem

Door Willem Hoogendijk van Stichting Aarde

Het gaat dan om het moderne geldsysteem. Geld, ons ruilmiddel met als prijs zichzelf. (“Pas op, lenen kost geld!”) Het is de dominerende factor waarmee je de andere productiefactoren kunt kopen. Het moet ook nog eens meer worden (accumuleren) en legt dus de zweep over de bedrijven die gebukt gaan onder deze groeidwang. Bedrijven moeten hun producten kwijt, zodat verbruik en verkwisting noodzaak worden. (Laten we als consumenten dus niet alle schuld op ons laden.) We noemen ons een consumptiemaatschappij maar in wezen zijn we een geld-gedreven productiemaatschappij.

“Onze bevrijding van het geldsysteem” verder lezen

De Dam: Rotterdams geld

Door Harry te Riele, co-initiator van de Dam

Dam is parallel geld – de tweede portemonnee voor Rotterdam. We hebben een ideële ondertoon: mensen keuze geven, de stad vertrouwd maken met lokale valuta, geld introduceren zonder rente (zoals vroeger), de stad robuuster krijgen, lokale handel warmer maken en misschien zelfs het armoedeprobleem verminderen.

“De Dam: Rotterdams geld” verder lezen

Good Finance: een financieel systeem dat liefdevol, eenvoudig, rechtvaardig en dienstbaar is

Door Joyce Velu, co-initiator van Good Finance

Good Finance is dé coöperatie voor vernieuwers van de financiële sector. “Alle bij ons aangesloten partijen geloven dat de sector veel innovatiever kan en zelfs kan werken op basis van de waarden eenvoudig, liefdevol,  rechtvaardig en dienstbaar”, zegt Joyce Velu, initiatiefnemer van Good Finance. Tijdens het Alternative Finance Festival laten we in de praktijk zien hoe wij hieraan werken.

“Good Finance: een financieel systeem dat liefdevol, eenvoudig, rechtvaardig en dienstbaar is” verder lezen

Save the date! 16 sept centraal programma

In samenwerking met enkele partners organiseren we een inspirerend centraal dagprogramma op zondag 16 september! Er zullen discussies en workshops zijn over de link tussen de financiële sector en maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan: milieu, democratie en ongelijkheid, geldcreatie en complementaire munten. We evalueren de stand van zaken 10 jaar na het uitbreken van de crisis en welke oplossingen we nu kunnen en moeten uitvoeren.

De dag en sessies zullen verzorgd worden door (onder voorbehoud) Our New Economy, Ons Geld, United Economy, SOMO, Transnational Institute, Sustainable Finance Lab, Milieudefensie en Tax Justice.

Je kunt een notificatie ontvangen zodra het programma bekend is en je kunt reserveren. Laat daarvoor je e-mailadres achter in de programma-alert.

“Wat dapper, zoals jullie leven”

Door Marc Siepman, die zoveel mogelijk geldloos leeft

In 2012 stuitte ik op een artikel, waarin een natuurkundige een gesprek heeft met een econoom. De econoom bleef maar volhouden dat oneindige groei geen probleem zal zijn, dat we altijd wel weer iets zullen verzinnen om in geld om te zetten. De natuurkundige probeerde hem ervan te overtuigen dat oneindige exponentiële groei natuurkundig gezien onmogelijk is. Dit heeft mij ertoe gezet mij hier eens in te verdiepen: hoe werkt die exponentiële groei eigenlijk? Ik dacht dat onze economie lineair groeide, waarom gaat het ineens exponentieel? Waarom moet hij eigenlijk groeien? Al snel begon ik te begrijpen dat onze economie absurd is en dat ik er alles aan moest doen om er van los te komen. Maar ja, hoe? Inmiddels leef ik zoveel mogelijk geldloos.

““Wat dapper, zoals jullie leven”” verder lezen

Een eigen munt en nieuwe economie in het Noorden

Door Niels Bosman van Stichting de Munterij

In het Noorden van Nederland is de noodzaak voor een andere economie groot. We kampen met de lasten van aardbevingsschade en zien de lusten van aardgaswinning nauwelijks terug. De lusten vloeien letterlijk de regio uit, terwijl we wel opgezadeld worden met kapotte woningen, weinig werkgelegenheid, krimp en beperkte voorzieningen. Daardoor staan veel mensen volledig buitenspel, terwijl ze heel graag zouden meedoen. Dat kunnen we ook anders organiseren!

“Een eigen munt en nieuwe economie in het Noorden” verder lezen

Nieuwe rubriek: Initiatieven aan het woord

We hebben een nieuwe rubriek! Met “Initiatieven aan het woord” geven we initiatieven een podium om hun oplossingen en transformatieve praktijken naar voren te brengen en uit te leggen. Zo zie je hoeveel moois er door heel Nederland gebeurt! Laat je inspireren, misschien zit er wel iets bij waar jij mee aan de slag wilt. Iedereen kan hulp gebruiken 😉

Wil jij ook een stuk schrijven over jouw initiatief? Neem contact op!

AFF in het nieuws

De media begint het Alternative Finance Festival op te pikken! Kijk bijvoorbeeld naar het nieuw item op Duurzaamnieuws.nl en op de site van TT Nederland.

Dat is goed nieuws en hopelijk het begin van nog meer publicaties. Weet jij toevallig nog een mooie plek voor een artikel of aankondiging van het festival? Of zou je een interview willen met iemand van de organisatie?

Laat het ons graag weten via de contactpagina!