Hoe trekken we bezoekers?

Ga er vanuit dat de meeste mensen naar een feestje bij hen in de buurt gaan, dus richt je vooral op mensen die niet al te ver van je evenement wonen. Een paar ideeën werken meestal vrij goed:

  • Maak zelf een leuke poster, die je kunt ophangen op zichtbare plaatsen (supermarkten, buurtcentra, scholen, bibliotheken, winkels, cafés, verzorgingshuizen, kinderopvang, …). Hang ‘m dan op zoveel mogelijk plaatsen rond je feest op.
  • Maak een aansprekend persbericht en stuur dat naar huis-aan-huisbladen. Vaak hebben die een website waar je zelf je persbericht kunt uploaden. Dan staat je bericht op hun website, maar kijk niet gek op als deze plaatselijke media in hun gedrukte kranten ook nog aandacht besteden aan je feest. Mocht je journalisten zelf kennen: bel ze op en vraag of ze een stuk over je evenement willen schrijven. Uiteraard kun je daarbij vermelden dat het een landelijk festival is. Wij gaan ook proberen een aantal landelijke media (kranten, radio en tv) te benaderen voor dit idee.
  • Je kunt ook gewoon de buurt ingaan en flyers verspreiden. Dit kost wel meer geld (drukwerk) en leidt ook tot extra verspilling van papier, ga er dus slim mee om.
  • Ontwikkel een website, of een bericht op de website die jullie al hebben. mensen die je poster of flyer hebben gezien, willen daar vaak nog wat meer over weten. Vaak beslissen ze pas vlak van tevoren of ze naar een feest gaan, bijvoorbeeld als ze een leuk uitje bedenken voor het weekend. Zorg er daarom voor dat je online goed te vinden bent. Of begin een pagina (en een evenement) op Facebook.
  • Mocht je wat geld te besteden hebben voor je feest, dan kun je ook adverteren via Facebook. Voor een paar tientjes kun je berichten laten plaatsen op de Facebookpagina’s van mensen die je graag wil uitnodigen voor je evenement.
  • Je hoeft je niet tot je eigen Facebookpagina te beperken: wijkcomités, vrijwilligersorganisaties en allerlei andere clubs waarvan je denkt dat ze mogelijke gasten voor je evenement kennen, hebben vaak ook Facebookpagina. Daar kun je ook berichten op plaatsen.
  • Afhankelijk van het soort evenement dat je organiseert, kun je ook contact opnemen met de gemeente (en misschien moet dat ook al als je een vergunning nodig hebt). Ook vinden lokale politieke partijen het weer interessant en nemen ze nog wat publiek mee?
  • Gebruik een publiekstrekker. Ken je toevallig een lokale “beroemdheid” die zijn of haar naam aan jullie evenement wil verbinden? Maak daar zeker gebruik van om meer aandacht te krijgen in de lokale media. Ook op posters werkt dit vrij goed. Misschien wil de burgemeester jullie evenement wel openen?