VPRO blikt terug op val zakenbank Lehman Brothers

Persbericht

Rommelige hypotheken die werden afgesloten door Lehman Brothers veroorzaakten tien jaar geleden een vastgoedcrisis in Amerika. Dit leidde tot een wereldwijde financiële crisis en uiteindelijk tot de val van de zakenbank. VPRO’s Tegenlicht bekijkt op zondag 16 september, in Stilte voor de Cra$h, welke lessen er sindsdien zijn geleerd. In de documentaire Inside Lehman Brothers: The story goes on, op 18 september, wordt de val gereconstrueerd door de klokkenluiders zelf, ooit werkzaam voor Lehman.

TEGENLICHT STILTE VOOR DE CRA$H – 16 september, 21.05 uur op NPO 2

INSIDE LEHMAN BROTHERS: THE STORY GOES ON – 18 september, 22.55 uur op NPO 2

Tegenlicht Stilte voor de Cra$h – 16 september

Tien jaar geleden werd de financiële wereld verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? En welke lessen trekken we uit de vorige?

Inside Lehman Brothers: The story goes on – 18 september

De val van Lehman Brothers gereconstrueerd door de klokkenluiders zelf, ooit werkzaam voor Lehman. Ze trokken intern aan de bel en werden bedreigd en ontslagen. De documentaire kijkt niet alleen terug, maar ook naar de situatie nu en in de toekomst. Lehman Brothers bestaat niet meer, maar onder diverse andere namen worden dubieuze praktijken rustig voortgezet. Een verontrustend portret van het corrupte bankwezen en de consequenties voor de gewone man.
Regie: Jennifer Deschamps, Frankrijk 2018

Website: http://tegenlicht.vpro.nl/

Verschillende Tegenlicht Meet-Ups doen ook mee met het AFF, dus je kunt mee/napraten over deze aflevering! Bijvoorbeeld op 12 sept in Amsterdam en 17 sept in Utrecht. Zie de festivalkaart

Deel deze pagina