Organiseer evenement

Leuk dat je een evenement wilt organiseren! Je kunt je activiteit aanmelden door op onderstaande knop te drukken. Hieronder vind je ook enkele tips en we zijn bezig een media toolkit te verzamelen om je te helpen een super tof evenement neer te zetten.

Hieronder wat tips en veel voorkomende vragen (klik om uit te vouwen):

Ideeën

Ja, jullie kunnen zelf aan de slag met een evenement dat past bij het thema Alternatieven voor ons Financiële systeem.

Er zijn vijf uitgangspunten waar je rekening mee kunt houden:

 1. We willen graag een podium geven aan al die ideeën en initiatieven die al worden ontwikkeld vanuit het principe: “People Who Say It Cannot Be Done Should Not Interrupt Those Who Are Doing It”.  Het festival stelt de doeners centraal. Burgerinitiatieven, verenigingen en stichtingen die op lokaal niveau met alternatieven aan de slag zijn of dat graag willen gaan doen.
 2. Denk mondiaal, doe lokaal. Het festival moedigt iedereen aan de verbinding te zoeken tussen het lokale initiatief en mondiale economische thema’s. De vele alternatieven verrijken ons denken en maken de economie robuuster.
  Het festival promoot de diversiteit en we vinden het leuk als lokale initiatieven gaan samenwerken aan evenementen.
 3. We kunnen veel leren van experimenten, alle soorten experimenten zijn welkom. Het festival spreekt geen voorkeur uit voor alternatief geld, of ruileconomieën of andere experimenten; het gaat om het zichtbaar maken wat er op lokaal niveau is.
 4. We maken er een feest van. Het festival is feestelijk, hoewel de aanleiding serieus is, willen we iedereen aanmoedigen om te laten zien dat de alternatieven leuk en aantrekkelijk zijn. Optredens en muziek kunnen zeker onderdeel zijn van lokale programmering. Het festival is respectvol, geweldloos en feestelijk!
 5. Het evenement is ook een paar dingen niet:
  – Het is geen verkooppraatje van een lokale (assurantie-) tussenpersoon
  – Het is gaat niet over beleggingen, speculatieve producten of ICO’s
  – Het is geen ‘greenwash’ actie van een bankkantoor
  – Het adviseert mensen niet om iets aan te schaffen
  – Het is niet gewelddadig en er worden geen vernielingen aangericht
Category: Ideeën

Er zijn allerlei verschillende evenementen mogelijk: misschien wil je een gastles, workshop of lezing houden, een markt organiseren met de deelnemers van je lokale munt of ruilsysteem, een wandel- of fietstocht doen door je gemeente, een ludieke of symbolische actie opzetten zoals Free Money Day, een ruilbijeenkomst organiseren in jouw buurt, gaan picknicken voor een bankfiliaal, of wat je ook maar wilt!

Het allerbelangrijkste voor het organiseren van een mooi evenement: doe iets wat je zelf leuk vindt en wat je zelf interesseert. Maak een feestje waar je zelf heel graag naartoe zou willen. De leukste evenementen zijn gezellig en feestelijk. Natuurlijk mogen de deelnemers iets opsteken van jullie evenement, maar let er wel goed op dat iedereen mee kan doen, ook als ze nog niet zoveel – of zelfs helemaal niets – afweten van het financiële systeem. Is dat niet helemaal mogelijk, dan is het handig om in de aankondiging van je evenement te laten weten welke voorkennis nodig is om deel te nemen.

Sommige mensen voelen zich het meest thuis op kleine, intieme feestjes, maar een groter evenement past ook prima binnen het AFF. Hoe groot je feest wordt, hangt af van jullie eigen mogelijkheden. Denk dan aan de volgende vragen:

 1. Kun je veel vrijwilligers bij elkaar krijgen?
 2. Is er meer geld nodig, of een grotere locatie en kun je dat zelf organiseren?

Hoe groot of klein of een evenement is, hangt ook af van het soort evenement: een wandeling of picknick is het best te genieten als de groep beperkt blijft tot twintig personen. Een muziekfestival kan uiteraard wel meer bezoekers verwachten.

Category: Ideeën

We vinden het heel belangrijk dat veel en diverse alternatieven een goed platform krijgen. Dat betekent ook dat we willen voorkomen dat er evenementen op de kaart komen die niet passen bij het festival en het streven naar een rechtvaardige, duurzame en dienstbare financiële sectoren. Voordat de aangemelde evenementen op de kaart worden gezet, bekijken we ze dan ook en bij twijfel nemen we contact op.

In naar verwachting de meeste gevallen plaatsen we je evenement gewoon op de kaart. Zie ook de andere kopjes in deze rubriek. We kijken echter zeer kritisch als er in het pand van een financiële adviseur een workshop wordt gegeven onder de titel “hoe stel jij je pensioen veilig?”. Het kan goed zijn dat dit evenement niet wordt opgenomen op de kaart.

Heb je vragen over jouw evenement? Dan kun je altijd contact opnemen via het contactformulier.

Category: Ideeën

Het AFF is een driedaags festival dat plaatsvindt op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september. Je mag zelf kiezen welk van deze data je iets wilt organiseren. Wel is het goed om te weten dat we op 16 september ook een landelijk evenement organiseren.

Bij voorkeur organiseer je dus iets op een van deze drie dagen, dat zijn de data die wij in alle communicatie over het festival gebruiken. Mocht het zo zijn dat deze data écht niet handig zijn voor wat jij wilt organiseren, omdat het bijvoorbeeld doordeweeks moet (zoals workshops in het onderwijs of op je werk) of misschien wil je wel meerdere dingen doen, kies dan de week voorafgaand (dus de week van 10 september). Geef in de beschrijving van je evenement en je eigen communicatie erover naar je publiek duidelijk aan om welke datum het gaat!

Category: Ideeën

Load More

Deel deze pagina